Echo in de zwangerschap

Echo

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop wij bij alle zwangeren op de praktijk echo’s maken. Als je dit niet wilt, dan kan je dit gerust aangeven. De 20 weken echo vindt plaats in het ziekenhuis en wordt uitgevoerd door een echoscopist.
Als het nodig is dan maken we extra echo’s ivm bijvoorbeeld groei. Dit zijn echo’s op indicatie.

De standaardecho’s bij ons in de praktijk zijn:

Echo vitaliteit

Iedere zwangere krijgt bij het eerste gesprek (rond 8 weken zweerste-echoangerschap) in onze praktijk een echo aangeboden. Dit onderzoek heeft als doel om te kijken of het hartje klopt, of het gaat om een eenling of een meerlingzwangerschap en of de zwangerschap in
de baarmoeder zit. Deze echo wordt niet door de verzekering vergoed. Je krijgt het als service van de praktijk. Wij vinden dat we de zorg rondom een zwangerschap pas kunnen starten als er een echo is gemaakt waarbij duidelijk te zien is dat er een kindje in je buik groeit en er een hartje klopt. Voor deze echo is het belangrijk dat je een volle blaas hebt.

Termijnecho

echo 12
Iedere zwangere krijgt ook een tweede echo aangeboden om de duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk te kunnen vaststellen.Deze echo wordt gemaakt rond de  11-12e week van je zwangerschap. De echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wij zullen deze echo, wanneer jullie dit willen, op de avond uitvoeren.

 


SEO (Structureel echoscopisch onderzoek, 20 weken echo)
 (indien gewenst)

Rond de 20 weken zwangerschap is er de mogelijkheid om een structureel echoscopisch onderzoek te laten verrichten.
Deze vindt plaats in het Scheper ziekenhuis in Emmnen, Straat 1 poli gynaecologie.
Via een formulier zullen wij de echo voor je aanvragen, je kan hierbij een voorkeur voor een dag aangeven.
Mocht je de combinatietest hebben laten uitvoeren, dan mag je aansluitend op de poli gynaecologie de SEO afspraak plannen
Veel zwangeren zien dit onderzoek als een “standaard” onderzoek. Wij willen benadrukken dat je zelf een keuze kunt maken om dit onderzoek al dan niet te laten verrichten. Tijdens de controles zullen we met elkaar de voor- en nadelen van het onderzoek bespreken.
Ter voorbereiding op dit geprek vragen we je de folder te lezen. Je kunt deze hier  alvast downloaden.

Groeiecho

Rond de 30 weken zullen we een echo maken om naar de groei van het kindje te kijken. Tijdens deze echo zullen we metingen doen die een gewichtschatting geven. Verder gaan we proberen, afhankelijk van ligging van de baby, mooi foto’s te maken. Zowel in 2D, 4D en realistic view.
Mocht er een indicatie zijn dat kan het dat we nog vaker in de zwangerschap een groeiecho zullen uitvoeren.

Liggingsecho

Rond de 36e week echoscopie36van je zwangerschap maken wij standaard een echo om de ligging van je baby te controleren. Deze diagnose echo maken wij omdat we nog regelmatig merken dat we de ligging tijdens het uitwendig onderzoek niet helemaal goed kunnen voelen. Deze echo is niet bedoeld om het kindje verder te bekijken of op te meten, maar alleen om de ligging te bepalen.

 


3D 4D en realistic view echo

Indien je kindje in een goede positie ligt kunnen er 3D foto’s en een 4D filmpje worden gemaakt en zelf kunnen we met een realistisch view in jouw buik kijken.  3D refereert aan de derde dimensie, zodat het beeld diepte krijgt zoals op een foto. Daarom kun je met een 3D echo de vorm van het gezichtje zien. 4D (real time 3D) zijn opeenvolgende bewegende 3D beeldjes en lijkt daarom meer op een filmpje.

Vergeleken met de traditionele 2D echo geeft de 3D/4D echo meer inzicht van wat er allemaal in de baarmoeder gebeurt en is het ook mogelijk om levensechte details van de foetus te zien.

Zeker in een later stadium van de zwangerschap kun je zien dat een foetus dezelfde gedragingen vertoont als een pas geboren baby. Met 4D echo kun je een kindje soms zien glimlachen, gapen of zien duimzuigen.

Bij alle standaardecho’s die wij tijdens de zwangerschap maken, zullen we ook met 3D/4D gaan kijken, wanneer het kindje in een goede positie ligt.

HelloMom app

Alle echo foto’s en filmpjes kunnen we naar jouw telefoon sturen. Daarvoor moet je de HelloMom app hebben geïnstalleerd. Aan het einde van het echo onderzoek kunnen we dan met een druk op de knop alle foto’s op jouw telefoon zetten!