Zikavirus

RIVM adviseert zwangeren NIET naar zikalanden te reizen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, niet naar gebieden te gaan waar het zikavirus heerst. Het RIVM geeft aan dat deze vrouwen uitstel moeten overwegen als de reis niet noodzakelijk is.

Mogelijke gevolgen zika virus
Een infectie met het zikavirus verloopt meestal mild. Driekwart van de geïnfecteerde mensen merkt niets van de besmetting. Anderen krijgen na drie tot twaalf dagen griepachtige verschijnselen, met lichte koorts, hoofd- en spierpijn en soms huiduitslag en ontstoken ogen. De klachten gaan meestal na een paar dagen tot een week weer vanzelf over. Het virus kan via de placenta worden overgedragen van moeder op kind.

In Brazilië zijn er recent aanwijzingen dat als een vrouw een zikavirusinfectie oploopt tijdens haar zwangerschap, dit mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Dit wordt op dit moment onderzocht. Er bestaat alleen een risico op het doormaken van een zikavirusinfectie in de zwangerschap, als de persoon in een land is geweest waar het zikavirus voorkomt.

Lees hier alle informatie over het Zika virus en bekijk het overzicht waar het zikavirus op dit moment voorkomt.