Corona – bevallen in het ziekenhuis

Beste zwangere en partner

Het aantal corona besmettingen in Nederland neemt nog steeds toe. Hierdoor worden maatregelen getroffen en worden deze maatregelen ook geregeld aangescherpt zoals jullie ongetwijfeld in de media hebben meegekregen de afgelopen week. Dit is ook het geval qua bevallingen die begeleid worden door ons als eerstelijns verloskundigen.

Treant zorggroep heeft besloten het Scheper ziekenhuis niet meer toegankelijk te maken voor ons eerstelijns verloskundigen met hun cliënten. Dit betekent wanneer je poliklinisch (bevalling door je verloskundige begeleid in het ziekenhuis) wil bevallen, dat wij de zorg dan moeten overdragen aan de verloskundigen van het ziekenhuis, zij zullen je bevalling verder begeleiden. Dit is om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden.

Wij mogen wel als bekend gezicht in de startfase van de bevalling thuis langskomen of telefonisch overleg met jullie hebben om te beoordelen of de bevalling “actief is begonnen”.

Wij kunnen ons voorstellen dat de keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling door deze grote aanpassing opnieuw overwogen gaat worden door jullie.
De thuisbevalling mogen wij namelijk wél begeleiden met de hulp van een kraamverzorgster.
Indien door deze ingrijpende maatregel de keuze voor jullie verandert, zullen er thuis een aantal voorzieningen getroffen moeten worden.

  • Er is minimaal een eenpersoonsbed op klossen noodzakelijk voor een thuisbevalling.
  • De klossen kunnen kosteloos gehuurd worden bij Medipoint ook kan d.m.v. bierkratten het bed opgehoogd worden.
  • Zorg dat de ruimte goed verwarmd is, er kruiken aanwezig zijn en dat er voldoende licht is.

Heb je vragen of wil je iets overleggen met ons, bel of mail gerust!

Wij als verloskundigen hebben meer dan begrip voor deze rigoureuze aanpassing. We zullen samen zo goed mogelijk door deze crisis heen moeten komen!

Katja Ten Hoor, Jacquelien Oving, Herlinda Vos