Verloskundige nazorg

Wij als verloskundige komen na bevalling de eerste 8-10 dagen regelmatig langs om te kijken of het goed gaat met jou en jullie kindje. Over het algemeen komen we om de dag bij je langs. De lichamelijke controles worden bijgehouden in het kraamdossier. Wij zijn verantwoordelijk voor de medische zorg.

Aandachtspunten voor ons zijn:

Moeder
♦ Vloeien & baarmoederstand
♦ Hechtingen & eventuele wondverzorging
♦ Borstvoeding
♦ Vragen & onzekerheden

Kind
♦ Algemene indruk/ tevredenheid
♦ Plassen & ontlasting
♦ Voeding (borst- en/of flesvoeding)
♦ Gewicht
♦ Eventueel geel-zien

Wanneer er een acuut probleem is zijn wij het aanspreekpunt en zijn we altijd telefonisch bereikbaar.
Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte komt de screeningmedewerker namens het consultatiebureau langs voor de gehoortest en de hielprik.
Soms komt de huisarts langs tijdens de kraamperiode, neem in ieder geval zelf na de bevalling contact op met de huisarts om de geboorte van je baby door te geven.
Als er zich problemen voordoen tijdens de kraamperiode en het nodig is de kraamzorg te verlengen, kan dit vaak in overleg met de kraamzorginstelling geregeld worden. Als alles goed gaat wordt het kraambed op de 8e-10e dag afgesloten.
Vanaf het moment dat wij afsluiten neemt het consultatiebureau de zorg over voor de baby en de huisarts voor de moeder.

Wanneer je tijdens de zwangerschap bij de gynaecoloog onder controle bent geweest, doet de verloskundige de nazorg in de kraamperiode. Als je wilt dat wij de nazorg doen, neem dan telefonisch contact met ons op.

Eventueel kun je zes weken na de bevalling nog een keer bij ons op nacontrole komen. Hier worden de bevalling en de weken hierna in vogelvlucht besproken. We bekijken het herstel van eventuele hechtingen en het onderwerp anticonceptie wordt nog even aangehaald. En niet geheel onbelangrijk, onze zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd wordt met je geëvalueerd.