Verloop bevalling

De bevalling kondigt zich meestal aan met onregelmatige, korte weeën. Veel vrouwen ervaren deze pijn als menstruatieachtige pijn, vaak onderin de buik. Deze eerste weeën zijn nodig om de baarmoedermond te laten verweken en te laten verstrijken als voorbereiding op de ontsluiting. De weeën worden langzaam sterker totdat zij regelmatig om de 4 minuten komen en circa 1 minuut duren. Het overgaan van de onregelmatige weeën op de ontsluitingsweeën kan een tijdje duren. Dit kan variëren van een paar uur tot een hele dag. Deze fase van de bevalling wordt de latente fase genoemd. De weeën zijn nog goed op te vangen en het is goed om nog wat afleiding te zoeken of, wanneer mogelijk, nog wat te rusten. Indien de weeën te pijnlijk worden om goed te kunnen rusten, kan een bad of douche zeer ontspannend werken.

Wanneer de weeën heftiger en pijnlijker worden, begint de actieve fase van de bevalling. Hierbij vordert de ontsluiting met gemiddeld zo’n centimeter per uur tot 10 centimeter. Deze weeën zijn moeilijker op te vangen en je zult je goed moeten concentreren tijdens de wee. Het is belangrijk dat je je tussen de weeën door zo goed mogelijk probeert te ontspannen en een houding vindt waarbij dit lukt. Ook in deze fase kan een bad of douche ervoor zorgen dat je de weeën beter op kan vangen.

Wanneer de 10 centimeter is bereikt en je persdrang voelt is de uitdrijvingsfase begonnen. Voor veel vrouwen is dit een lastige omschakeling, maar hierbij zal de verloskundige je ondersteunen. Deze fase duurt gemiddeld een uur bij een eerste kindje, maar kan ook meer tijd in beslag nemen.

De laatste fase is het nageboortetijdperk. Deze bestaat uit de geboorte van de placenta. De placenta wordt meestal binnen 30 minuten na de geboorte van het kindje geboren.

Wanneer de conditie van het kind het toelaat ben je vrij om te kiezen in welke houding je wilt bevallen. Je kunt bijvoorbeeld liggend bevallen, maar ook op de baarschelp. Zie meer uitleg hierover onder “hoe bevallen”. Wanneer je vragen hebt over de plaats van bevallen of over een bevallingshouding kun je dit altijd bespreekbaar maken tijdens het spreekuur.

Om meer een beeld over het verloop van de bevalling te krijgen en wat de mogelijkheden zijn kan je uitgebreid informatie vinden via deze folder.

De folder ‘Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?’ bevat informatie voor jou en jou partner over pijn tijdens de bevalling. Er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten. Met of zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis.